• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини школи
  • У День української писемності та мови у Семенівській ЗОШ І-ІІІ ступенів школярі та вчителі написали 17 Радіодиктант національної єдності

У День української писемності та мови у Семенівській ЗОШ І-ІІІ ступенів школярі та вчителі написали 17 Радіодиктант національної єдності

2017-11-09

Ця акція була розпочата в 2000 році і ось уже 17 років щороку в цей день кожен охочий може перевірити свої знання орфографії, пунктуації та інших правил української мови та продемонструвати свою єдність з тими, хто любить і шанує українське слово.

Традиційно акцію організовує Українське радіо. Утім, радіодиктант давно об’єднує не лише шанувальників української мови в рідній країні, алей далеко за її межами.

За словами організаторів, 30 тисяч людей слухали диктант в Інтернеті. Радіодиктант національної єдності прозвучав на Першому каналі Українського радіо з 12.00. Текст читав доцент Київського університету ім. Б. Грінченка, автор підручників і посібників із української мови Олександр Авраменко.

Девіз цьогорічного радіодиктанту – «Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета». Тема диктанту – «Наші пісні».

/Files/images/44.gifНаші пісні

Ми живемо у світі, де співіснує безліч ритмів: клепання коси, тупіт копит, і дзюрчання молока у відрі, і хлюпання морських хвиль, і перестук поїзних коліс, і цокання годинника. Обдарований музикальним слухом, наш народ тонко відчуває всі ритми, тому й витворив близько трьохсот тисяч народних пісень, якими зачаровує весь світ. Їх у нас сила-силенна на будь-який смак: хлопцям подавай “Ой на горі та й женці жнуть”, а дівчатам – “Цвіте терен”.

Американцям і не лише їм важко уявити Різдво без “Колядки дзвонів” – пісні, слова якої покладено на музику славетного українського композитора Миколи Леонтовича. Наш “Щедрик” прикрашає такі всесвітньо відомі фільми: “Гаррі Поттер”, “Сам удома”, “Загублений у Нью-Йорку”.

А чи знаєте ви, що в космосі першою прозвучала українська пісня “Дивлюсь я на небо…”? Понад півстоліття тому її виконав наш земляк – космонавт Павло Попович. Напевно, автор пісні Михайло Петренко й не сподівався, що його творіння звучатиме аж за небом, де навіть сокіл не літає.

Наші пісні з будь-якими мотивами: чи з пристрасними карпатськими ритмами у виконанні Руслани, чи з тривожними кримськотатарськими інтонаціями Джамали – долають усі кордони без віз, бо в них – жива душа народу України.

Кiлькiсть переглядiв: 168

Коментарi

  • Андрієнко Олександр

    2017-12-01 10:52:01

    Я з однокласниками долучилися до акції національної єдності і написали диктант. Тема була цікавою, але текст був важкуватий....